Ayurveda

Meditáció – mantra jóga

Szabó Zita

06 30 5541220

A meditációs képesség kialakítását biztos alapokra építkezve lépésről lépésre lehet megvalósítani. Különböző személyiségű embereknek különféle módszerek működnek, ezért a meditációs technikák közül kiválaszthatod a számodra testhez álló módszert. 

 

Következő meditáció :  péntek 18.30-19.30 meditáció mantra énekléssel (ingyenes) Minden hónap utolsó szerda 10.15-11.15 csakrameditáció (órajegy), minden hónap első szerda 9.30-10.15 gyógyító mantra meditáció (ingyenes), meditáció tanfolyam külön meghirdetve.

 

A meditáció egy olyan jelenlét, amikor belefeledkezünk a pillanatba és nincsenek gondolataink. Ilyen pillanatokat átélhetünk nyaralás alatt egy gyönyörű helyen, vagy egy tevékenységbe annyira belemerülünk, hogy megfeledkezünk mindenről. Azonban a tudatos, jógikus meditáció ennél jóval több, amikor nem a tevékenység által leszünk jelen, hanem saját elhatározásunkból és közben nincs semmi tevékenység, még az is lehet, hogy környezetünkben éppen nyugalom sincsen, de mi mégis békések tudunk maradni. Kizárjuk tudatosan a külvilágot, leválunk gondolatainkról, hogy utána feltöltődve, újraszületve térjünk vissza a változó mulandó világba, ahol mindig történik valami és lehetetlen örök békére lelni.

Az áyurvéda és a jóga célja egy. Elménket lecsillapítani és mulandó lényünk örök és halhatatlan részét megismerni, ezáltal könnyebb lesz az élet nehézségeit kezelni és egészségünket megőrizni. A meditáció az elengedés folyamata, elengedni mindent amit évek hosszú során át gyűjtögettünk, és amelyek létrehozták az igaz természetünktől való elkülönültséget. A mai korszakban a jóga és áyurvéda mesterek egybehangzóan a mantraéneklést, a meditáció legegyszerűbb formáját ajánlják érzelmeink kezelésére, elménk lecsendesítésére és a béke, nyugalom, az ok nélküli boldogság elérésére. A mantraéneklésen keresztül az univerzális erő könnyen nyilvánul meg, hiszen a mantra ad lelki tartalmat meditációnknak. Amikor kiürítjük elménket és mantra nélkül meditálunk az csak anyagi meditáció, onnan még tovább visz az út, ha rálépünk.

A Forma Stúdióban fejlesztheted relaxációs, meditációs képességed. Először eljöhetsz egy ayurvédás masszázsra, majd részt vehetsz hangfürdőn és csakrameditáción, és kipróbálhatod a mantraéneklést is, melyet  csendes meditációval zárunk. A tradicionális jóga órák végén, külön relaxáció-meditáció órán megismerheted a jóga nidrát (jógikus mélyrelaxációt) is, amivel megtanulhatod pozitív gondolatokkal (sankalpa) programozni magad, hogy utána az az életedben valósággá váljon. Meditáció tanfolyamon a technikák széles körét kipróbálhatod, hogy megtaláld a számodra testhez álló módszert. 

Ayurvéda tanárom Dr Pallavi Shinde a legfőbb gyógyító mantrát (Maha mrityunjaya) tanította meg az egészségmegőrzésért, amit a Sivánanda tradicióból már ismertem és közösségben rendszeresen recitáljuk. Ilyenkor kis erőművekké válunk és felerősödik tisztító hatása.

A Forma Stúdióban minden hónap első szerdán 9.30-tól rendszeresen zengetjük a gyógyító mantrát (a program ingyenes).

Ezeken a foglalkozásokon mindenki aktuális állapotának megfelelő, kényelmes testhelyzetben vagy haladók meditációs ülőhelyzetben is elhelyezkedhetnek. Mindenki jógázhat!

Elvonulásokon és relaxáció-meditáció órákon is részt vehetsz.

Igény esetén életvezetési tanácsokkal is támogatlak, ayurveda, sport és jóga tudásomat felhasználva.