Jóga

 

Szeretettel köszöntelek!

Jógázz velünk, hogy megtaláld a benned lakozó békét, az ok nélküli boldogságot. Ebben a folyamatban minden tudásunkkal támogatunk!

„A világban akkor lesz béke, ha a társadalom egyes tagjai megtalálják belső békéjüket.”

Külön jóga műhelyt működtetünk, ahol személyre szabott figyelemmel várunk.

Jóga Szentendrén Blogomon külön bejegyzéseket olvashatsz a jógáról és engem is jobban megismerhetsz.

Mi a jóga?

Olyan eszközrendszer melynek segítségével életünket jobbá, tudatosabbá tehetjük. Kialakíthatjuk vele a helyes életvitelt.

A gyakorlást a test fejlesztésével kezdjük, majd a helyes légzés és relaxációs képesség kialakításán keresztül eljutunk a meditációig. Segítségével gondolataink felett uralmat szerzünk, megéljük a belső csend állapotát. A mantrák erejével elérjük, hogy ne csak gyakorlásunk közben a jóga szőnyegen, hanem életünk minden pillanatában jelen legyünk és gondolatainkat a megértés, az elfogadás és a segítő szándék hassa át. A rendszeres személyre szabott tisztítókúrákkal támogatjuk egészségünk megőrzését, személyiségünk fejlődését. Az elsajátítás ideje mindenkinél más és más.

Aki tudatosan uralja gondolatait, ura testének, életének. Az emberek többségénél általában a test uralja a gondolatokat.

Mi szükséges a jóga gyakorláshoz?

Egyszerű kényelmes öltözék. Az órák előtt két órával ne egyél és fél órával ne igyál.

 

Ki gyakorolhatja a jógát?

Hajlékonyságtól függetlenül bárki, aki érzi a belső igényt a változáshoz. A jóga nem a teljesítményről szól, mindenki más genetikát képvisel, amit az egyik fizikum képes elvégezni, azt a másiknak nem kell.

Milyen foglalkozást válassz, ha még idegenkedsz a jógától?

Sivananda mester azt mondja, végezhetsz torna gyakorlatokat is. Az ő kedvence a bicikli volt, a nőknek pedig kimondottan ajánlotta a táncot. Nálunk találsz torna órákat, hastánc, salsa és biciklis órákat is. Akik csak a jó testi közérzetért jógáznának, válasszák mozgás óráinkat. Mi is így kezdtük! Az ayurveda is ajánlja az egészségmegőrzésért a különböző mozgásformákat, testgyakorlatokat (vyayam).

Milyen jóga fajtákat oktatunk?

A jóga szintézisét Sivananda mester hozta létre, mely azt ajánlja, hogy a négy út (rádzsa, gyána, bhakti, karma) közül válaszd ki a hozzád közel állót, de a többit se hanyagold el. Nálunk megismerheted a jóga egészét, lehetőséged van a jóga folyamatok megismerésére és fejlődésed irányának kijelölésére is. Integrál módon gyakorolhatod a jóga ágakat, hogy a személyiséged harmonikusan fejlődjön.

Rendszeresen találkozhatsz hatha jóga órákkal ami egészségmegőrző és felkészíti a testet a rádzsa jóga (meditáció) gyakorlására.  Bhakti jóga (mantra jóga), kundalini műhely (csakrameditáció, hangfürdő), gyána jóga (tanítás- jóga filozófia) órákon is részt vehetsz. A karma jógát (önzetlen hozzáállás tetteinkhez) az életedben gyakorolhatod. A munkát, életfeladatainkat el kell végezni, kiváló minőséget fektetni erőfeszítéseinkbe, és semmit sem várni cserébe. 

Egyéni jóga órát is tartunk, hogy személyre szabott legyen gyakorlásod. Szeretettel várunk! A lentiekben tájékozódhatsz jóga óráinkról.

Valójában a jóga gyakorlásának elkezdése előtt az ayurvedikus önelemzéssel kellene legelőször megismerkednünk, hogy tisztába legyünk azzal, hogy milyen adottságaink vannak és ennek megfelelően alakítsuk ki életmódunk, jóga gyakorlásunk. Bővebben erről az Ayurveda oldalon olvashatsz.