Jóga tanfolyamok

Jóga napok és hétvégék

 

 

A Forma Stúdió pihenőháza a Csicserkó Ház (Sita Ayurveda és Yoga Meditáció) feltöltő természeti környezetben Szentendrén. Itt kedved szerint elmélyülhetsz a jógában és az ayurvédában. A testi-lelki újjászületésért tartunk jóga napokat és hétvégéket, közösségi programokat, tanfolyamokat és jóga órákat. Ahhoz, hogy megismerd a jógát egészében, nem kell messzire utazni, itthon is elvonulhatunk. Programjaimon megismerheted a jóga fejlődés minden ágát, ami nélkül lehetetlen békére lelni, hogy utána éljed a jóga életmódot, ezzel jobbá téve saját és környezeted életét. 

 

 

Jógahétvégék-Tanfolyamok

(az aktuális programokat mindig külön dátummal jelezzük, de Te is jelezheted igényedet, ha valamelyik program érdekel)

Feltöltődés jógával és ayurvédával

Ez a nap a pihenésről szól, megtapasztalhatod az egészségmegőrző életmódot. Könnyed gerincközpontú testgyakorlás, kirándulás és relaxáció-hangfürdő az ayurvéda ajánlotta napirend szerint. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. 

 

Bevezetés a jógába

Ezen a programon megismerheted a Sivánanda tradició ajánlotta 12 ászanát a gerincjóga segítségével személyre szabva, az alap légzőgyakorlatokat, mantrákat, a kezdő méregtelenítési módszereket és a kezdő relaxációt-meditációt. Az otthoni és a csoportos biztonságos gyakorolás elősegítéséért ajánlom ezt a 12 alkalmas tanfolyamot vagy jógahétvégét. ( Ha rendszeresen jársz tradicionális jóga órára ott is megtanulhatod)

 

Tisztulás jógával és ayurvédával

Előzetes felkészülés után a jóga és az ayurvéda tisztító-méregtelenítő gyakorlatait alkalmazzuk és elméletben is tudatosítjuk az ayurvéda-jóga életmód alapjait. (Elkészítjük az ayurvéda gyógyító ételeit is) 

Ayurveda alapok-egészségmegőrző életmód 8 alkalmas tanfolyam (Ayurvedát Dr Pallavi Shindetől tanultam, aki Indiában saját ayurveda klinikát vezet.) Kezdés: 2023 március 16 csütörtök 10.30-12.00-ig. Ár: 22.000 Ft. Szívből ajánlom a jóga útjára lépőknek.

 

A hatha jóga rejtett nyelve

Mi van az ászanák mögött? Megtudhatod, ha az ászanák mélyére nézel. Minden testgyakorlat mesél a személyiségedről, egyszerű módszerrel megismerheted magad, ami segítség lehet fejlődésedben. Az ászanákat nemcsak fizikai előnyeik miatt gyakorolják, hanem azért is, hogy megértsék a pszichológiai és szimbolikus jelentéseiket. Ez egy gyengéd és meditatív Hatha stílus, amely tiszteletben tartja a testet, mint spirituális eszközt, a módszert Swami Rádha dolgozta ki Sivánanda mester kérésére. 6 alkalmas tanfolyamon egyesével haladunk az ászanákkal és elmélyítheted tudásod kezdőként és haladóként is.  

Szintén Rádha módszere az „Isteni Fény behívása”, melybe Babaji avatta be a rishikeshi Sivánanda Asramba való tartózkodása idején, 1956-ban. Könnyű álló meditációs technika, mindenki végezheti. Az isteni fény megszólításának őszinte gyakorlásával jobban megérthetjük saját isteni természetünket. Az isteni fény megszólítása elősegítheti a gyógyulást – fizikailag, mentálisan és lelkileg.

A járó meditációval is foglalkozunk kirándulással egybekötve. (Rendszeres Nordic walking óráinkon is gyakorolhatod a járó meditációt.) 2023. szeptember 21 10.30-11.30 6 alkalmas tanfolyam.

 

Hatha jóga Pradipíká 

A hatha jóga lámpása című jóga alapmű 4 fejezetének feldolgozása gyakorlattal egybekötve, intenzív pránajáma gyakorlással. 4 egész napos tanfolyam.

 

Meditáció tanfolyam

Relaxációs és meditációs képesség fejlesztése Patanjali jóga szútrája alapján. (8 alkalmas tanfolyam)

A rádzsa (királyi) jógával a Sivananda jógaközpontban ismerkedtem meg. Különféle meditációs technikákkal és az eredményes meditációhoz vezető út lépéseivel ismerkedünk meg.

Csend-nap

Ezen a napon a maunát (csend) gyakoroljuk. A bevezető és levezető gyakorlatokon kívül 8 órát töltünk csendben, előre megtervezett napirend szerint.

 

Patanjali jógaszútrák elemzése

4 alkalmas tanfolyam vagy 4 napos gyakorlat és elmélet. 

 

Kundalini Jóga

Jóga hétvégén megismerkedünk energiaközpontjainkkal (csakrák) a kundalini jóga területével, hogy tudatosak legyünk egészségmegőrzésünkkel és tisztulásunkkal kapcsolatban. A csakrák mentén meditációt végzünk és a  védikus jógapszichológia segítségével tovább mélyítjük megértésünket. A Kundalini jóga valójában egy praktikus és hatékony eszköz az önfejlesztéshez.

 

Csakrameditáció-relaxáció 

Külön 7 alkalmas tanfolyamon egyesével foglalkozunk energiaközpontjainkkal, a csakrákról a Sivananda tradíció tanítása szerint tanulunk és minden alkalommal csakrameditációt gyakorlunk. Kezdés: 2022 április 11. hétfőnként este 19.30

 

 

Mantra-náda jóga

Ezen a programon a bhakti jógával, az odaadás útjával ismerkedünk. A szív jógája. Érzelmeinket mantrákkal kezeljük és a náda jóga gyakorlataival tisztítjuk energiacsatornáinkat. A mantra jóga egy eszköz az egyén fejlődéséhez, mely segít az energia helyreállításában, a légzés szabályozásában valamint segít a gyógyulásban és a relaxációban. A koncentrációt fejleszti, ami a béke és az öröm mély érzését kelti, ezt a folyamatot Sivánanda mester és tanítványai által ajánlott mantrákkal, meghatározott sorrendben segítjük.

Tradicionális és mantra jóga órán foglalkozunk ezzel vagy 9 alkalmas tanfolyamon a bhakti jóga 9 ágán haladva.

Mantra éneklést a Himalájai Védikus Alapítvány szerzetesnőjétől tanultam, Swami Sankaratilaka Paramahamsa támogatásával, aki Srí Adi Sankarácsárjá alapította Szaraszvati rendhez tartozik.

 

Kriya jóga

Ez már haladóknak szóló gyakorlás, azoknak akik rendszeresen végeznek tisztító gyakorlatokat, karma jógát, ismerik energiaközpontjaikat és megismerkedtek Patanjali jóga szútráival is, ami említi a kriya jógát. A felkészülés után a cselekvés útján a személyiségünket stabilizáljuk, ami energia, légzőgyakorlatok és ászanák, mudrák, mantrák kombinációja.

Ezt a módszert Swami Anandananda tanította nekem, aki Swami Satyananda Szaraszvati mester közvetlen tanítványa volt. Sivánanda mester úgy bocsájtotta el Satyanandát 12 év után az asramból, hogy mentális úton adta át neki ezt a tudást.

A kriya jóga a kundalini jóga része és előnye, hogy családos emberek is gyakorolhatják, nem kell elvonultan élni hozzá. A kriya jóga az a módszer, amivel a tulajdonképpeni ébredés megtörténik. 4 kriyával évekig megalapozhatjuk gyakorlásunk. 

 

 

Védanta filozófia 

Az Upanisadok feldolgozása Swami Sivananda Móksa Gítá (Megszabadulás dala) című műve alapján, tanítványa Swami Krisnananda magyarázataival. Az advaita vedanta  filozófiával a tudás útján (gyána jóga) ismerkedünk meg.

Továbbá a Bhagavad gítá végső üzenetével szívesen támogatlak az önmegvalósítás felé vezető úton Sivánanda mester tanításai szerint. 

Satsanga

sat ( igazság, örök)

sanga ( közösség, társaság)

Az igazság társaságában lenni.

Csendes meditációval kezdjük majd mantra énekléssel folytatjuk a programot, közben tanításokat- jóga filozófiát olvasunk fel, minden alkalommal egy központi témát kiválasztva. Fény felajánlással fejezzük be, egyetlen fénylángot áldunk meg, majd mindenki jelképesen merítkezhet belőle, mely az elme és az érzékek megtisztulását szimbolizálja. A végén édességet (praszád) fogyasztunk, mely a jóga tanítások édességét szimbolizálja. A satsanga eltávolítja a szív sötétségét, feltölti az elmét tisztasággal, lelki békére lelhetünk általa. (Alkalmanként szakrális körtánccal egészítjük ki a programot)