Csicserkó Jógaház 

Jóga órák, jóga napok és jóga hétvégék

 

 

A Forma Stúdió pihenőháza a Csicserkó Jógaház (Sita Ayurveda és Yoga Meditáció) feltöltő természeti környezetben Szentendrén a Csicserkó hegyen. Itt kedved szerint elmélyülhetsz a jógában és az ayurvédában. A testi-lelki újjászületésért tartunk jóga napokat és hétvégéket, közösségi programokat, tanfolyamokat és jóga órákat. Ahhoz, hogy megismerd a jógát egészében, nem kell messzire utazni, itthon is elvonulhatunk. Programjaimon megismerheted a jóga fejlődés minden ágát, ami nélkül lehetetlen békére lelni, hogy utána éljed a jóga életmódot, ezzel jobbá téve saját és környezeted életét. 

 

 

Jógahétvégék-Tanfolyamok

(az aktuális programokat mindig külön dátummal jelezzük, de Te is jelezheted igényedet, ha valamelyik program érdekel)

Feltöltődés jógával és ayurvédával

Ez a nap a pihenésről szól, megtapasztalhatod az egészségmegőrző életmódot. Könnyed gerincközpontú testgyakorlás, kirándulás-járó meditáció és relaxáció-hangfürdő az ayurvéda ajánlotta napirend szerint. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. 

 

Bevezetés a jógába

Ezen a programon megismerheted a Sivánanda tradició ajánlotta 12 ászanát a gerincjóga segítségével személyre szabva, az alap légzőgyakorlatokat, mantrákat, a kezdő méregtelenítési módszereket és a kezdő relaxációt, mely elvezet a meditációig. Az otthoni és a csoportos biztonságos gyakorolás elősegítéséért ajánlom ezt a jóga hétvégét. ( Ha rendszeresen jársz tradicionális jóga órára ott is megtanulhatod)

 

Tisztulás jógával és ayurvédával

Előzetes felkészülés után a jóga és az ayurvéda tisztító-méregtelenítő gyakorlatait alkalmazzuk és elméletben is tudatosítjuk az ayurvéda-jóga életmód alapjait. (Elkészítjük az ayurvéda gyógyító ételeit is) 

Ayurveda alapok-egészségmegőrző életmód 8 alkalmas tanfolyam (Ayurvedát Dr Pallavi Shindetől tanultam, aki Indiában saját ayurveda klinikát vezet.) 2023 március 16 csütörtök 10.30-12.00-ig. Ár: 22.000 Ft. Szívből ajánlom a jóga útjára lépőknek.

 

A hatha jóga rejtett nyelve

Mi van az ászanák mögött? Megtudhatod, ha az ászanák mélyére nézel. Minden testgyakorlat mesél a személyiségedről, egyszerű módszerrel megismerheted magad, ami segítség lehet fejlődésedben. Az ászanákat nemcsak fizikai előnyeik miatt gyakorolják, hanem azért is, hogy megértsék a pszichológiai és szimbolikus jelentéseiket. Ez egy gyengéd és meditatív Hatha stílus, amely tiszteletben tartja a testet, mint spirituális eszközt, a módszert Swami Rádha dolgozta ki Sivánanda mester kérésére. 6 alkalmas tanfolyamon egyesével haladunk az ászanákkal és elmélyítheted tudásod kezdőként és haladóként is.  

Szintén Rádha módszere az „Isteni Fény behívása”, melybe Babaji avatta be a rishikeshi Sivánanda Asramba való tartózkodása idején, 1956-ban. Könnyű álló meditációs technika, mindenki végezheti. Az isteni fény megszólításának őszinte gyakorlásával jobban megérthetjük saját isteni természetünket. Az isteni fény megszólítása elősegítheti a gyógyulást – fizikailag, mentálisan és lelkileg.

(A járó meditációval is foglalkozunk kirándulással egybekötve. Rendszeres Nordic walking óráinkon is gyakorolhatod a járó meditációt.)

2023. szeptember 21. 10.30-11.30 6 alkalmas tanfolyam.

 

Hatha jóga Pradipíká 

A hatha jóga lámpása című hatha jóga alapmű 4 fejezetének feldolgozása gyakorlattal egybekötve. 4 egész napos tanfolyam.

 

Meditáció tanfolyam

Meditációs képesség fejlesztése Patanjali jóga szútrájában az Astanga azaz a 8 lépcső mentén. (5 vagy 8 alkalmas tanfolyam)

A rádzsa (királyi) jógával a Sivananda jógaközpontban ismerkedtem meg. Különféle meditációs technikákkal és az eredményes meditációhoz vezető út lépéseivel ismerkedünk meg. Következő 5 alkalmas tanfolyam: 2024. január 17. szerda 19.15-20.45

Csend-nap

Ezen a napon a maunát (csend) gyakoroljuk. A bevezető és levezető gyakorlatokon kívül 8 órát töltünk csendben, előre megtervezett napirend szerint. Következő: 2024 tavasz

 

Patanjali jógaszútrák elemzése

4 alkalmas elméleti tanfolyam meditációval egybekötve. 

 

Kundalini Jóga

Jóga hétvégén megismerkedünk energiaközpontjainkkal (csakrák) a kundalini jóga területével, hogy tudatosak legyünk egészségmegőrzésünkkel és tisztulásunkkal kapcsolatban. A csakrák mentén meditációt végzünk és a  védikus jógapszichológia segítségével tovább mélyítjük megértésünket. A Kundalini jóga valójában egy praktikus és hatékony eszköz az önfejlesztéshez.

 

Csakrameditáció-relaxáció 

Külön 7 alkalmas tanfolyamon egyesével foglalkozunk energiaközpontjainkkal, a csakrákról a Sivananda tradíció tanítása szerint tanulunk és minden alkalommal csakrameditációt gyakorlunk. Kezdés: 2022 április 11. hétfőnként este 19.30

 

 

Mantra-náda jóga

Ezen a programon a bhakti jógával, az odaadás útjával ismerkedünk. A szív jógája. Érzelmeinket mantrákkal kezeljük és a náda jóga gyakorlataival tisztítjuk energiacsatornáinkat. A mantra jóga egy eszköz az egyén fejlődéséhez, mely segít az energia helyreállításában, a légzés szabályozásában valamint segít a gyógyulásban és a relaxációban. A koncentrációt fejleszti, ami a béke és az öröm mély érzését kelti, ezt a folyamatot Sivánanda mester és tanítványai által ajánlott mantrákkal, meghatározott sorrendben segítjük.

Tradicionális és mantra jóga órán foglalkozunk ezzel vagy jógahétvégén a bhakti jóga 9 ágán haladva.

Mantra éneklést a Himalájai Védikus Alapítvány szerzetesnőjétől tanultam, Swami Sankaratilaka Paramahamsa támogatásával, aki Srí Adi Sankarácsárjá alapította Szaraszvati rendhez tartozik.

 

Kriya jóga

Ez már haladóknak szóló gyakorlás, azoknak akik rendszeresen végeznek tisztító gyakorlatokat, karma jógát, ismerik energiaközpontjaikat és megismerkedtek Patanjali jóga szútráival is, ami említi a kriya jógát. A felkészülés után a cselekvés útján a személyiségünket stabilizáljuk, ami energia, légzőgyakorlatok és ászanák, mudrák, mantrák kombinációja.

Ezt a módszert Swami Anandananda tanította nekem, aki Swami Satyananda Szaraszvati mester közvetlen tanítványa volt. Sivánanda mester úgy bocsájtotta el Satyanandát 12 év után az asramból, hogy mentális úton adta át neki ezt a tudást.

A kriya jóga a kundalini jóga része és előnye, hogy családos emberek is gyakorolhatják, nem kell elvonultan élni hozzá. A kriya jóga az a módszer, amivel a tulajdonképpeni ébredés megtörténik. 4 kriyával évekig megalapozhatjuk gyakorlásunk. (5 napos tanfolyam.)

 

 

Védanta filozófia 

Az Upanisadok feldolgozása Swami Sivananda Móksa Gítá (Megszabadulás dala) című műve alapján, tanítványa Swami Krisnananda magyarázataival. Az advaita vedanta  filozófiával a tudás útján (gyána jóga) ismerkedünk meg.(12 alkalom meditációval egybekötve.)

Továbbá a Bhagavad gítá üzenetével szívesen támogatlak az önmegvalósítás felé vezető úton Sivánanda mester tanításai szerint. (Jelenleg havi egy alkalom a tradicionális jóga óra végén vagy jógahétvégén is megismerkedhetsz vele.)

 

 

Satsanga

sat ( igazság, örök)

sanga ( közösség, társaság)

Az igazság társaságában lenni.

Csendes meditációval kezdjük majd mantra énekléssel folytatjuk a programot, közben tanításokat- jóga filozófiát olvasunk fel, minden alkalommal egy központi témát kiválasztva. Fény felajánlással fejezzük be, egyetlen fénylángot áldunk meg, majd mindenki jelképesen merítkezhet belőle, mely az elme és az érzékek megtisztulását szimbolizálja. A végén édességet (praszád) fogyasztunk, mely a jóga tanítások édességét szimbolizálja. A satsanga eltávolítja a szív sötétségét, feltölti az elmét tisztasággal, lelki békére lelhetünk általa. (Alkalmanként, ünnepeken, néha szakrális körtánccal egészítjük ki a programot)

MESE ÉS KÖRTÁNC NŐI KÖRBEN

Csodatévő virág nyílik kertedben – tudtad-e?
A hozzá vezető utat ismered-e? Gondozod, illatát érzed?
Hogyan fogj hozzá?
Mesehallgatás, meselátás, képek, zene, táncos mozdulatok – gyere, és megtudod!
A mesehősöket komoly feladatok elé állítja az élet. A nehézségekkel megbirkóznak és célba érnek.
Te hogyan boldogulsz?
Milyen forrásaid, segítőid, eszközeid vannak? Használod-e, felkeresed-e őket, ha kell?
Meséket hallgatunk saját életutunkhoz kapcsoljuk, képeiket eltáncoljuk, két kezünkkel megalkotjuk. A szakrális körtánc egyszerű, ám hatásos mozdulataival, a kör támogató erejével, saját egyszerű tárgyaink megalkotásával haladunk tovább utunkon, válunk saját mesénk hősévé. Ehhez semmiféle előzetes technikai tudás nem szükséges. Alkalmanként szombaton.