Hari Om
Szeretettel köszöntelek!
Jógázz velünk, hogy megtaláld a benned lakozó békét, az ok nélküli boldogságot. Ebben a folyamatban minden tudásunkkal támogatunk!

" Szolgálj, szeress, adakozz, tisztulj meg, meditálj, valósítsd meg önmagad. Légy jó, tégy jót."
Szvámi Sivananda

 Külön jóga műhelyt működtetünk, ahol személyre szabott figyelmmel várunk. (Árak a fitness oldal végén.)

 

jogaszentendre.blogspot.com oldalon külön bejegyzéseket olvashatsz a jógáról.

 


Mi a jóga?
Egy olyan eszközrendszer melynek segítségével életünket jobbá, tudatossabbá tehetjük. Kialakíthatjuk vele a helyes életvitelt.

A gyakorlást a test fejlesztésével kezdjük, majd a helyes légzés és relaxációs képesség kialakításán keresztül eljutunk a meditációig. Segítségével gondolataink felett uralmat szerzünk, megéljük a belső csend állapotát. A mantrák erejével elérjük , hogy ne csak gyakorlásunk közben a jóga szőnyegen, hanem életünk minden pillanatában jelen legyünk és gondolatainkat a megértés, az elfogadás és a segítő szándék hassa át. A rendszeres személyre szabott tisztítókúrákkal támogatjuk egészségünk megőrzését, személyiségünk fejlődését. Az elsajátítás ideje mindenkinél más és más.

Aki tudatosan uralja gondolatait, ura  testének, életének. Az emberek többségénél általában a test uralja a gondolatokat.

 

Mi szükséges a gyakorláshoz? Egyszerű kényelmes öltözék. Az órák előtt két órával ne egyél és fél órával ne igyál.

 

Ki gyakorolhatja a jógát? Hajlékonyságtól függetlenül bárki aki érzi a belső igényt a változáshoz. A jóga nem a teljesítményről szól, mindenki más genetikát képvisel, amit az egyik fizikum képes elvégezni azt a másiknak nem kell. 

 

Milyen jóga fajtákat oktatunk? Nálunk megismerheted a jóga egészét. Integrál módon gyakorolhatod a jóga ágakat, hogy a személyiséged harmónikusan fejlődjön. Rendszeresen találkozhatsz hatha jóga órákkal (gerincközpontú tradicionális és dinamikus jóga óra) ami egészségmegőrző és felkészíti a testet a rádzsa jóga (meditáció) gyakorlására. Bhakti jóga (kirtan foglalkozás, mantra éneklés), kundalini műhely (csakrameditáció, hangfürdő), dzsnyána (filozófiai programok) órákon is részt vehetsz.


A tradicionális jóga a személyiség és a létezés minden rétegét érinti így integrál szemlélet hatja át, ezért a modern hatha jóga ágak: gerinc -női- stresszoldó jóga eszközeit is tartalmazza.


A jóga szintézisét Sivananda mester hozta létre, mely azt ajánlja, hogy a négy út (rádzsa, dzsnyána, bhakti, karma) közül válaszd ki a hozzád közel állót, de a t
öbbit se hanyagold el. Nálunk lehetőséged van a jóga folyamatok megismerésére és fejlődésed irányának kijelölésére is.A védikus szertartásokkal is megismerkedhetsz ( pl. havan-jagja tűzszertartás), igény esetén filozófiai programokat szervezünk annak a Saraswati rendnek szerzeteseivel ahova Sivananda mester tartozott. A tantrából származó ősi mozgásformát a Vyayam jógát a Himalájai Védikus Alapítvány szerzeteseinek vezetésével a Forma Stúdióban megtalálod keddenként 19.15-től.


Egyéni jóga órát is tartunk, hogy személyre szabott legyen gyakorlásod. Ayurvedikus szépség és egészségmegőrzésről bővebben a kozmetika oldalon olvashatsz. Valójában az ayurvedikus önelemzéssel kellene legelőször megismerkednünk
, hogy tisztába legyünk azzal, hogy milyen adottságaink vannak és ennek megfelelően alakítsuk ki életmódunk, jóga gyakorlásunk. 

 

 

 Milyen foglalkozást válassz, ha még idegenkedsz a jógától? Sivananda mester azt mondja végezhetsz torna gyakorlatokat is , kedvence a bicikli volt, a nőknek kimondottan ajánlja a táncot. Nálunk találsz torna órákat, hastánc, zumba, salsa és biciklis órákat is. Akik csak a jó testi közérzetért jógáznának válasszák a dinamikus jógát. Mi is így kezdtük!
dinamikus jóga: hétfő 9.30, csütörtök 9.45
gerinctorna hétfő 10.45 (adománnyal is) 

 

. 

Ha fáj a hátad, a derekad és sokat stresszelsz való neked a jóga?

Igen és nagy szükséged van rá. A jógagyakorlás középpontjában a gerinced áll. A cél, hogy annyira legyen rugalmas amennyire feszes is, középre kerüljön, egészséges legyen, készen álljon a meditációra. Amíg ezt nem érted el fontos , hogy olyan szakember irányítsa a gyakorlásod akinek jártassága van a mozgásszervi problémák megelőzése és utókezelése területén.  
Különbözünk az indiai néptől, ők még nem görnyednek iskolapadban, ahogy a tanulmányutamon készült képeken látható. A civilizációs ártalmak a mi gerincünket jobban terhelik. Oktatóink gyógytornászoktól, mozgásterapeutáktól is tanultak, így nálunk a gerinced állandó figyelemet kap. Szükség esetén gyógytornász segíti munkánkat. Nálunk minden problémára jól felkészült szakembert találsz és rövid ismerkedés után oda irányítunk ahol biztonságban leszel. Ha először jársz nálunk és nehezen döntesz, hogy merre induljál el, keresd Szabó Zitát segítségedre lesz. 

RENDSZERES ÓRÁKON, TANFOLYAMOKON, ADOMÁNYOS ÉS INGYENES PROGRAMOKON VEHETSZ RÉSZT
A lentiekben tájékozódhatsz!

 

 

 

Kismamáknak csakrameditáció, mantra éneklés-kirtan a baba egészségéért és az ok nélküli boldogság megélésért. 14 hetes kortól (feküdni vagy széken ülni is lehet)
csakrameditáció minden hónap első hétfő 19.15
Kirtan minden hónap utolsó péntek 19.00
 
Kismamáknak ajánljuk 14 hetes kortól hastánc óráinkat és gyógytornász vezetésével rendszeres kismama tornánkat,
Baba-mama program: ayurvedás baba masszázs
Hastánc: szerda 8.00 és csütörtök 20.10Gyermekjóga
gyermekeink testi, mentális, lelki egészségéért
hétfő ovi, szerda suli 16.30-17.15
oktató:Szilágyi Zita Tartunk még alkalmanként 1 órás harmonizáló hangfürdőt gonggal és tibeti hangtálakkal (évszakonként). Az évszakhoz kötött rituálék harmóniát, elfogadást hoznak az ember életébe. Fejlesztheted relaxációs képességed, töltődhetsz és segítheted egészséged megőrzését. Ezt a programot alkalmanként jógafilozófiai előadással tesszük tartalmassabbá.
Mindenkinek ajánljuk!
Következő: Tavaszköszöntő
o
ktató: Sita

Kundalini műhely
Csakra harmonizáló tanfolyam(külön meghirdetve)
Csakrameditáció óra

Kezdőknek és haladóknak

Csakra harmonizáló tanfolyam (6 alkalom) vagy rendszeres csakrameditáció óra, mely
kimondottan ajánlott a relaxációs, meditációs képesség fejlesztésén kívül a hangok felszabadító, tisztító hatása miatt. Egyesével megyünk végig a cs
akrákon a védikus hagyományokat követve alulról felfelé.
Alkalmanként rövid ráhangolódás uán elmélettel kezdünk majd vezetett relaxációban fekve vagy meditációban ülve (választható az aktuális állapotnak megfelelően) a csakrák tudatosítása és  hangtálas  harmonizálása
következik.
Ez a tanfolyam a személyiség fejlődését szolgálja a hangok és a mantrák rezgéseinek segítségével (náda jóga) tisztítjuk a nádikat (az energiavezetékeket) ami a kundalini  biztonságos előkészítése és így elvezet a  Kriya jógához ami már haladó gyakorlás. Tudatossággal összekötött tisztítókúrával támogatva fokozható a tisztulás és így az egészségmegőrzés is.
( Lejjebb bővebb információt találsz a Kriya jógáról.)

 Állandó csakrameditáció minden hónap első hétfő 19.15
Egészségünkért és az ok nélküli boldogság megéléséért

 

Gyakorló, gerincközpontú tradicionális jóga órák
Kezdőknek és haladóknak

A helyes gyakorlás minden alkalommal felszabadító hatású , megmutatja korlátainkat, azokat elfogadva dolgozunk, ügyelve arra , hogy jobb állapotban gyere ki az ótráról mint ahogy bejöttél. A fokozatosság elvét követve, rendszeres gyakorlással befogadható mindenki számára. Külön figyelem irányul a gyakorlókra, így előfordul, hogy különböző utasításokat kapnak, a gerinc védelme a legfontosabb szempont. Az óra után érzett kiegyensúlyozottság egy idő után áthatja a mindennapokat. Belső tapasztalásokon alapuló tudás mellyel elérhető a nyugalom és az elégedettség állapota."A világban akkor lesz béke, ha a társadalom egyes tagjai megtalálják belső békéjüket."Swami Visnu- devananda.

Az órákat rövid ráhangolódással, mantrázással kezdjük. A Sivananda tradíció ajánlotta 12 ászanát személyre szabva végezzük el. A sorozat megnyitja az energiacsatornákat, ami a  légzőgyakorlatokkal segít az egészségmegőrzésben és az elme lecsendesítésében. Az órát relaxációval és rövid mantrázással, meditációval zárjuk.
Lassú, feltöltő befelé figyelés jellemzi óráimat, amivel egy idő után képesek leszünk a  relaxáció, meditáció erejét megtapasztalni és a mantrák segítségével elménk, érzelmeink felett uralmat szerezni.

Állandó órák: Sita hétfő 19.15,
szerda 10.00 (adományos is)1.5 órás
 szombat 8.00 (bejelentkezéses, telefon: 30-5541220)

A relaxációs és meditációs képesség elmélyítésére rendszeres óra: minden hónap első hétfő 19.15 

 

Dinamikus hatha jóga ahol a Napüdvözletet a legismertebb gyakorlatsort is megismerheted, melyet szinte minden jógatradíció tanít. Hatékonyan fejleszti a testet, állóképességet, kitűnően relaxál és segít az ideális testsúly elérésében is. A feszültségeket oldja a gyengeségeket erősíti, a test szattvikus állapotba, egyensúlyba kerül. A dinamikus jóga órákon az ászanákat meghatározott sorrendben áramlatban (flow) végezzük. Ajánljuk: kezdőknek a fitness területéről megérkezve és azoknak a haladó jóga gyakorlóknak akiknek aktív testgyakorlásra van igényük.


Állandó dinamikus jóga:
hétfő 9.30, csütörtök 9.45 1 órás
Oktató: Móni
 

 

Rádzsa és dzsnyána jóga

Relaxáció-meditáció tanfolyam
kezdőknek és haladóknak A 4-szer 2 órás tanfolyamon az elmével foglalkozunk (Rádzsa jóga). A tanfolyam további célja az önismeret elősegítése.

(A meditációhoz mantrát a Sivananda Jógaközpontban Veres Andrástól Omkárától kaptam.)
Gyakorlat: jóga nidra (hosszabb relaxáció), a helyes ülés kialakítása személyre szabva (akár széken is ülhetsz), légzés figyelés, meditáció mantrákkal különböző célokért
Elmélet: Patandzsali jóga szútráinak áttekintése, minden alkalommal egy fejezet (Dzsnyána jóga).


Köv. óra:
2018 január 26. 19.00-20.30
Bevezetés a mantra meditációba
(adományos, az adomány összege nincs meghatározva)

 Jóga elméleti előadás 2 óra: A négy jóga út (hatha-rádzsa, dzsnyána, karma, bhakti). A Bhagavad gítá, vedanta szútrák, Upanisadok, Jóga szútrák tanításai alapján.(külön meghirdetve)

Ingyenes gyógyító mantrázás minden hónap első hétfő 18.15
 Om namo narayanaya japa, maha mantra alkalmanként meghirdetve.

Oktató: Sita


Az ászanák rejtett nyelve
Isteni fény behívása
elvonulás vagy műhely
kezdőknek-haladóknak

Az ászanák beszélnek hozzád.Önismeretet segítő módszer a Sivananda tradíció ajánlotta 12 ászana mentén (papírt, íróeszközt hozzál) és
Isteni fény behívása álló meditáció Swami Radha Sivanandától, akit Babaji avatott be ebbe a meditációs módszerbe. Nekem közvetlen tanítványa Swami Sukhananda a Sivananda Jógaközpontban adta át a technikát, amiért nagyon hálás vagyok.
Jelentkezés: 06-30-5541220


Kriya jóga
elvonulás vagy műhely

haladóknak

A Kriya jóga a cselekvés útja. Gyakorlását a csakrák, bandhák, mudrák, udzsaji pranajama biztos ismeretével kezdjük el és így felkészülünk a kriyak stabil elsajátítására.
Jártasságot szerezve a hatha és a rádzsa jógában  a karma, bhakti és a dzsnyána jógával kiegészítve a személyiséget stabilizálja. Ezt a tudást Sivananda mester mentális úton adta át Swami Satyanandának akitől Swami Anandananda  Indiában tanulta. Szerencsésnek érzem magam, hogy személyesen tőle tanulhattam. Három kriyat tanítok meg az elvonuláson, aminek elmélyítése hosszú évekre elegendő feladatot ad a hétköznapokban. 
Jelentkezés: 0630-5541220
Oktató: Sita 

 

 


A jógáról többet szeretnél me
gtudni?
 
A jogaszentendre.blogspot.com  oldalon találod meg, de ne felejtsd el a jóga tapasztalati tudás.
"A tapasztalat az igazi tanítómesterünk." Ebben a blogban rólam (Szabó Zita), jóga utamról is olvashatsz. A Sivananda Jógaközpontban kaptam mantrát és lelki nevet, de jógaoktatói végzetséget Németh Gergőnél a Mandala Jógastúdióban szereztem, ahol nagyon alapos képzést kaptam a mai kor emberének testfejlesztéséről.Itt ismerkedtem meg Ganga Mirával és az advaita vedanta szemléletmóddal is.  

   

                    

 

Sok jóga út van. Kivánom, hogy mindenki találja meg a személyiségéhez illő oktatót,  aki  elvezeti a lélek lakhelyéhez. Sok út van, de az út vége egy. jóga végső célját csak a szívünkkel érhetjük el. Az önmegvalósítás útja a szeretet útja mely a végső beteljesüléshez vezet.

 

 

 

" Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban" ( Gandhi)

 

Szeretettel várunk óráinkon!  

 

   

"Érezd a csendet!

Halld a csendet!

Ízleld a csendet!

A csend lelked muzsikája!"   

 

KEDVEZMÉNYES ÉS INGYENES PROGRAMJAINK
kezdőknek-haladóknak


Adományos tartásjavító- gerinctorna hétfőn Verával 10.45 és szerdán jóga Zitával 10.00-től. Pénteken 10.30-tól ingyenes 2-3-1 meridiántorna Dr. Eőry Ajándok ajánlásával. Havonta egyszer ingyenes gyógyító mantrázás, évente háromszor csoportos satkarma (tisztítókúra) az ayurveda szerint személyre szabva (tavasz, nyár és ősz), augusztus végén nyári tábor.


Ingyenes kirtan minden hónap utolsó péntek 19.00-től-20.30-ig. A programot Tyaag a Satyananda Jógaalapítvány oktatója vezeti ( Swami Satyananda Sivananda mester tanítványa volt).


Mi a kirtan?
Bhakti Jóga

Csoportos, zenés mantra éneklés. A kirtan maga a létezés boldogsága az önátadás útja.
A mantrák belépnek a tudatalattiba és megváltoztatják az embert. A közös énekléskor hatalmas erő ( maha shakti) keletkezik, mely minden lény gyógyulását segíti. Az érzelmeink kezelésének a módja.
Zenei műveltségre nincs hozzá szükség, inkább alázatra, tiszteletre és türelemre. A mesterek és a védák szerint a mai kor emberét csak a mantrák tudják felszabadítani. Szeretettel várunk mindenkit!Felfelé emelkedni nem jelent semmit, ha nem tudunk fentről lefelé ereszkedni ami alázatunkban, elfogadásunkban tükröződik.

AUM SHANTI LEGYEN BÉKE .

Sita
Szabó Zita